Дознајте што лекува морковот и како го обновува организмот

Морковот е крцкав, вкусен и многу хранливо. Морковот е особено добар извор на бета каротен, влакна, витамин К1, калиум и антиоксиданти. Исто така, има бројни здравствени придобивки.
Тоа е храна која помага во слабеење и е поврзана со пониски нивоа на холестерол и подобрување на здравјето на очите. Морковот се состои од околу 10% јаглени хидрати, составен од скроб, влакна и едноставни шеќери.
Тие содржат исклучително малку масти и протеини. Морковот е одличен извор на витамин А во форма на бета каротен. Исто така, претставува добар извор на неколку витамини од групата Б, како и витамин К и калиум.


Здравствени придобивки од моркови. Голем дел од истражувањето на моркови се фокусирани на каротеноидите.
Намален ризик од рак. Диетата богата со каротеноиди може да помогне да се заштитите од неколку видови на рак, вклучувајќи рак на простата, дебело црево и стомак.
Намалување на нивото на холестерол во крвта. Високиот холестерол во к рвта е добро познат ризик фактор за срцеви заболувања. Внесувањето моркови е поврзано со пониски нивоа на холестерол
Губење на тежина
Како нискокалорична храна, морковите можат да ја зголемат ситоста и да го намалат внесот на калории. Поради оваа причина, тие можат да бидат корисен додаток на ефикасната ди-ета за слабеење.
Здравје на очите
Поединци со ниско ниво на витамин А имаат поголема веројатност да доживеат ноќно слепило, состојба што може да се намали со јадење моркови или друга храна богата со витамин А или каротеноиди. Каротеноидите можат да го намалат ризикот од дегенерација на макулата поврзана со возраста.

Пронајдете не на следниве мрежи:©ПУЛС24.MK Вестите на интернет страницата на редакцијата ПУЛС24.MK може да се користат исклучиво за лично информирање. Без писмена дозвола од ПУЛС24.MK или посебен договор, не е дозволено преземање, користење или реемитување на вестите.