Пет работи што никогаш не треба да ги ставате во фритеза

Загревањето на омилената храна со пржење стана еден од најпопуларните методи за готвење дома. Всушност, постојат голем број на намирници што никогаш не треба да ги готвите во фритеза.

Исла Зои, готвач и уредник во Air Fryer Mag, место за споделување искуства, сознанија и совети за готвење со пржење на воздух – додава дека фритезите на воздух несомнено го револуционизирале кулинарскиот свет со нивната способност да готват храна со минимално масло, но не секоја храна е погодна за овој начин на готвење.
Работите како влажна храна, лиснат зеленчук и лепливи сосови кои вообичаено би биле во ред во рерна, нема да испаднат добро во фритеза.

Фритезата е ограничена на одредени видови храна поради начинот на кој функционира. Фритезите работат со комбинирање топол воздух и вентилатор за да се зготви сѐ што е внатре, што е идеално од повеќе причини. Пред сè, овој механизам ви овозможува да ја користите фритезата директно на работната површина, бидејќи топлината е внатре.
Затоа, пред да почнете да подготвувате храна во фритеза, имајте на ум дека овие намирници никогаш не треба да ги готвите во фритеза.

Рендано сирење
Веројатно сте слушнале како всушност можете да направите „сирење на скара“ во овој мал уред. Сепак, Пол Сидориак од Grilling Montana, автор на две готвачки книги за готвење на отворено, вели дека ако ставите сирење во фритезата, дефинитивно ќе сакате да избегнете користење на рендани работи.
„Вентилаторот што го дува топлиот воздух е исклучително моќен, така што ренданото сирење ќе се исцица од вашата храна и ќе се прераспредели низ фритезата“, вели Сидориак.

Сирови житарици
Ова можеби не е изненадувачки, но тој предупредува дека обидот да се готви било каков вид на сирово жито во фритеза ќе резултира со неуспешен обид.
„Храната како ориз или тестенини треба да се готви во течност, што не е можно во фритеза. Оваа храна ќе се исуши наместо да стане мека“, вели тој.
Сепак, во фритеза можете да ги загреете варените житарици, како ориз, а според Food Network, подгревањето на оризот со малку маслиново масло може да биде одличен начин да уживате во остатоците – само додолку зрното претходно е целосно сварено.

Деликатни печива
Поради името „фритеза“, луѓето често претпоставуваат дека овој уред готви нешта исто како што би пржеле нешто во масло. Сепак, фритезата работи на свој уникатен начин со дување топол воздух наоколу за да се готви храната, што значи дека некои деликатни работи ќе бидат уништени ако се обидете да ги готвите на овој начин.
На пример, печива како лиснато тесто може да се распаднат и да се деформираат од моќниот вентилатор во фритезата. Ако сакате да готвите печиво или да го загреете, многу подобро е да го ставите во рерна.

Деликатни рибини филети
Фритезата не е одличен начин за готвење храна која бара деликатни техники, бидејќи овој начин на загревање на храната е доста интензивен за храната да се готви брзо. Тоа значи дека деликатната риба со крлушки нема да се држи добро во фритеза.

„Нежните морски плодови, како што се раковините, ракчињата и ронливите рибини филети, најдобро се подготвуваат со нежни методи на готвење, како што се динстање или печење на скара, а интензивната топлина од фритезата лесно може да ги превари овие деликатни протеини и да доведе до гумена текстура.

Пуканки
Кога станува збор за правење пуканки, може да претпоставите дека можете само да исфрлите инстант пуканки во вашата фритеза. Ова е разбирлива претпоставка, бидејќи се чини дека машината за пржење многу брзо ги готви работите, нели? Иако ќе зготви некои од вашите омилени јадења побрзо од нешто како рерна, нема да направи многу за зрната пуканки.
Едноставно кажано, фритезата не се загрева доволно за да го пукне јадрото. Значи, ако сакате да подготвите пуканки за филмска вечер, подобро е да ги готвите во тенџере, микробранова печка или во класична машина за пуканки, наместо во фритеза.

Пронајдете не на следниве мрежи:©ПУЛС24.MK Вестите на интернет страницата на редакцијата ПУЛС24.MK може да се користат исклучиво за лично информирање. Без писмена дозвола од ПУЛС24.MK или посебен договор, не е дозволено преземање, користење или реемитување на вестите.