Домашното топло чоколадо лесно се прави дома.Кремастата топла чоколада е совршен пијалок за загревање во студените зимски денови. Во овој рецепт, зачините му даваат посебна арома – цимет и ванила, а можете да пробате и топло чоколадо со лешници.Состојки:350 мл млеко
150 мл крем за готвење
100 гр темно чоколадо (ситно сечкано)
2 лажици какао во прав
2 лажици шеќер
1/2 лажичка цимет
1/2 лажичка екстракт од ванила
1/4 лажичка сол
100 мл шлаг (за сервирање)
Подготовка:Во тенџере на тивок оган загрејте ги млекото и павлаката. Измешајте какао во прав, шеќер, цимет, сол и екстракт од ванила, мешајте додека не се соединат сите состојки.Во смесата додајте ситно исечкано чоколадо со постојано мешање додека чоколадото целосно не се растопи. Продолжете да готвите на тивок оган, повремено мешајќи додека пијалокот не ја достигне саканата конзистентност.Во шолја сипете топло чоколадо, додадете шлаг и рендано чоколадо.