Купувате голема кеса чипс со надеж дека долго ќе уживате во неа додека го гледате вашиот омиелн филм или тв-серија, но кога ќе ја отворите гледате ќесичката е полупразна, односно можеби и повеќе има воздух наместо чипс. Што мислите зошто кесичките чипс имаат повеќе воздух наместо чипс?
Логиката во целата оваа можеби фрустрирачка ситуација за потрошувачот е што производителите на чипсови ставаат половина чипс во кесичката за да не се уништио при транспорт.
Кесичките при транспортот од една до друга земја најчесто се фрлаат и притискаат и на тој начин доколку се преполни со чипс може да пукнат и чипсот да се растури насекаде.
Исто така, доколку на било кој начин кесичката чипс попушти и почне да прима кислород, чипсот може да се расипе, а маслото со кое е правен да добие непријатен мирис.
За оние кои незнаат, водухот во кесичките всушност не е воздух туку е азот кој доколку не е во кесичката, влажноста на воздухот ќе го расипе производот.
Откако било испитано, се утврдило дека ваквиот начин е одличен при транспорт на производот како и за самиот производ. Азот кој се наоѓа во чипсот воопшто не е штетен, со оглед на информацијата дека 78 отсто од воздухот кој го дишиме е составен од азот.
Затоа иако е доста иритирачки кога купувате кесичка чипс и очекувате да биде полна, сепак запаметете дека причината за повеќе воздух, а помалку чипс е добра за вашето здравје. Што мислите зошто кесичките чипс имаат повеќе воздух наместо чипс?
Логиката во целата оваа можеби фрустрирачка ситуација за потрошувачот е