АЛАРМАНТНО ПРЕДУПРЕДУВАЊЕ ОД ОБАМА: Не можеме да го спречиме ширењето на ебола во САД

Американскиот претседател Барак Обама денеска изјави дека САД не можат херметички да ги затворат своите граници за да го спречат можното ширење на ебола на својата територија.Обама додал дека лекарите и медицинските сестри кои доброволно заминуваат во западн Африка за да помогнат во борбата против еболата- „американски херои“, кон кои треба да се однесуваат со почитување и достоинство.
Претседателот на САД предупреди дека не треба да се обесхрабува трудот на тие лекари и други здравствени работници со тоа што по враќањето на нив се применуваат рестриктивни мерки на движење.
На денешното обраќање на Обама во Белата куќа присуствуваат здравстевни работници кои веќе престојувале или допрва ќе престојуваат во Либерија, Сиера Леон или Гвинеја, во кои од ебола досега починале повеќе од 5000 луѓе.
Обама додал дека американскиот здравствен систем сега е поспремен отколку порано да прифати и лечи граѓани кои се заразени со ебола.Обама додал дека лекарите и медицинските сестри кои доброволно заминуваат во западн Африка за да помогнат во борбата против еболата- „америка

Пронајдете не на следниве мрежи: