„Алибаба“ не застанува, на ред се банките

Кинеската компанија за трговија преку Интернет „Алибаба“, денес доби дозвола за основање на сопствена приватна банка.„Алибаба ќе биде мнозински акционер со 30 проценти удел во приватната банка, која ќе биде основана во источната кинеска покраина Џеџанг“ – се наведува во соопштението на кинеската комисија за регулирање на банкарскиот сектор, а пренесува агенцијта „Франс Прес“.
Преостанатите акционери во новата банка ќе биде конгломератот „Фосун“ (со удел од 25 %), потоа кинескиот произведувач на авто-делови „Вансјенг“ (18% акции) и инвестициската компанија „Џинтаји“ (16% акции).
Овој месец „Алибаба“ имала најголема иницијативна јавна понуда во историјата, заработувајќи 25 милијарди долар на Њујоршката берза, со што Џек Ма, основачот на компанијата, стана најбогатиот човек во Кина.  „Алибаба ќе биде мнозински акционер со 30 проценти удел во приватната банка, која ќе биде основана во источната кинеска покраина Џеџанг&ldquo

Пронајдете не на следниве мрежи: