Американците го туркаат целиот свет во нова криза!

Loading...

Неделата пред нас е клучна за иднината на финансискиот систем на Америка. Доколку не успеат локалните политички ривали да се договорат кризата во буџетот и долговите, на САД му се заканува пад во финансиски амбис, а со себе би можел да ги повлече и другите глобални финансиски пазари.САД влегува во опасен период, само уште четири дена се останати за договор со демократите и републиканците да се зголеми прагот на должностите над досегашните 16,7 билиони долари. Во спротивно, американската економија нема да биде во моќ да ги исплаќа своите должности, што посебно ја загрижува Кина, која е најголемиот финансиски кредитор на Америка. Предупредувањата за можните последици доаѓаат од Светската банка. Претседателот Џим Јонг Ким изјавил дека американската финансиска криза се прелеа и кај другите, посебно сиромашните земји. Се заканува нова криза
„Пасивноста може да доведе до повисоки каматни стапки, паѓа довербата и забавување на економскиот раст. Ако тоа се случи таа ќе биде катастрофа, за земја во развој“, предупреди Ким.
На делувањето на републиканците, од неодамна се отповика американскиот претседател Барак Обама. Тој им порача на членовите на парламентот да ја прекинат буџетската блокада и да ги отстранат заканите од длабока рецесија.
„Постои голем број на републиканци и демократите во Конгресот за укинување на блокадата. Изгласајте прекин на блокадата денес“!, се изјасни Обама.
Главна тема на ММФ и Светската банка
Со надеж во постигнување на договорот, има дава можност дека Американците ја научиле лекцијата од минатото, кога во 2011 година, поради слични причини им беше уништен кредитниот рејтинг. Претежно Американската криза доминираше на годинешната сесија на Светската банка и ММФ во Вашингтон.САД влегува во опасен период, само уште четири дена се останати за договор со демократите и републиканците да се зголе

loading...
Loading...