Анкета на ЦИА: ВМРО-ДПМНЕ двојно повеќе води пред СДСМ

Loading...

Според последната анкета на Центарот за истражување и анализа (ЦИА), На прашање за кого би го дале својот на следните парламентарни избори – за СДСМ се 14,7 отсто од гласачите, додека за ВМРО-ДПМНЕ 31 отсто.Од партиите позначаен рејтинг имаат ДУИ со 5,8 отсто и ГРОМ на Јакимовски со 5,3.
Интересно е тоа што најголемиот дел од граѓаните, 44 отсто се против предвремени парламентарни избори да се одржат со претседателските идната година.
Слична е ситуацијата и во соодносот меѓу лидерите на двете најголеми партии.

Лидерот на ВМРО-ДПМНЕ и премиер, Никола Груевски има два и пол пати поголем рејтинг од неговиот директрен сопреник, претседателот на СДСМ, Зоран Заев.
Груевски има рејтинг од 34,1, а Заев, 13,6. Од останатите лидери на партии, позначаен рејтинг има само Стевчо Јакимовски со 6,4 отсто.
Од ЦИА велат дека ова е најобемно истражување досега. Анкетарите директно анкетирале 3672 граѓани. Можноста за грешка според оваа организација е +/- 1,6 отсто.Од партиите позначаен рејтинг имаат ДУИ со 5,8 отсто и ГРОМ на Јакимовски со 5,3.
Интересно е тоа што најголем

loading...
Loading...