АПЕЛ: „Ве молам не ја убивајте оваа жена“!

Московскиот патријарх кирил побарал од пакистанскиот претседател Хусеин да ја помилува христијанката Асија Биби, која е осудена на смрт поради навреда на пророкот Мухамед.„Егзекуцијата на Асија Биби  ќе биде голема загуба за нејзиното семејство, роднините и пријателите, ќе нанесе штета на муслиманско – христијанскиот дијалог и ќе предизвика тензии помеѓу христијаните и муслиманите во пакистан и ширум светот“, рекол петријархот.
Тој изјавил уверување дека политичките лидери  на било која современа држава се свесни  за своите одговорности за судбината на верските малцинства кои им се доверени.
Тој исто така истакнал дека Руската православна црква е длабоко загрижена поради одлуката на судот во случајот на Асија Биби.

„Нашето повеќемилионско општество се придружува кон повикот на голем број луѓе ширум светот да го сочувате животот на оваа христијанка. Ве молам во име на сите верници на Руската православна црква да го помилувате животот на Асија Биби“, рекол патријархот Кирил, додавајќи дека навистина се надева дека пакистанскиот претседател  ќе биде милостив.
Вишиот суд во Лахор на 16 септември ја потврдил смртната казна на Асија Биби, мајка на пет деца поради навредување на пророхот Мухамед. Асија Биби ги отфрлила овие обвиненија.„Егзекуцијата на Асија Биби  ќе биде голема загуба за нејзиното семејство, роднините и пријателите, ќе нанесе штета на муслиманско &ndas

Пронајдете не на следниве мрежи: