Архива која содржи повеќе од 85.000 историски филмски записи…

Loading...

Една од водечките компании за продукција на кино-журнали и документарни филмови во XX век, ’British Pathé’, објави комплетна архива која содржи повеќе од 85.000 историски филмски записи (1896 – 1976) на својот канал на YouTube.Конечно имаме прилика да ѕирнеме во „златниот рудник“ на архивата која содржи снимки со најзначајните моменти во историјата.
Целосната архива може да се најде на YouTube каналот на „British Pathé“.
Архивата содржи околу 3.500 часа видео материјал кој е дигитализиран во 2002 година со пари добиени од Националната Лотарија.
Оваа единствена видео архива ги покрива сите важни историски настани, познати личности, патувања, спортски натпревари и културни настани, а има и многу информации за Првата и Втората светска војна.
Основана е во Париз, во 1986 година, а архивата „British Pathé“ е формирана во Велика Британија 14 години подоцна.
Се смета дека „British Pathé“ го дефинирала форматот на телевизиските вести за да бидат такви какви што денес постојат.
Згаснала во 1970 година, продавана била повеќе пати, а како независна архива почнала во 2009 година. Две години подоцна отворила YouTube канал, а сега комплетната архива е префрлена на овој видео канал.Конечно имаме прилика да ѕирнеме во „златниот рудник“ на архивата која содржи снимки со најзначајните моменти во историјата.
Це

loading...
Loading...