Асафа Пауел суспендиран поради допинг

Голем удар за репрезентацијата на Јамајка на атлетските спортови. Поранешнот рекордер на 100 метри нема да го гледаме на атлетските стадиони наредниве 18 месеци.Би-Би-Си пишува дека јамајканскиот атлетичар Асафа Пауел паднал на тестот за допинг. Во неговиот органски систем е откриена недозволената материја амфетамин оксилофрин, за кој Пауел одговорил дека не знае како се нашол во неговото тело.
Суспензијата на Пауел ќе се смета од 21 Јуни 2013 кога го дал примерокот од крвта, па се до 20 Ноември 2014.

 
Исто така, неговата сонародничка Шерон Симпсон ќе се соочи со суспензија во истиот период поради присуство на истата материја во нејзината крв. Симпсон беше дел од златната и сребрената штафета на 100 метри, а тренира заедно со Пауел.Би-Би-Си пишува дека јамајканскиот атлетичар Асафа Пауел паднал на тестот за допинг. Во неговиот органски систем е откриена недозволената материја

Пронајдете не на следниве мрежи: