Битка кај Гандач, ХЕРОЈСКА битка на македонските револуционери

Loading...

Битка кај Гандач e борба водена помеѓу четите на војводите Апостол Петков и Иван Оџаров Карасулијата против турскиот војска на Пајак Планина во текот на Илинденското востаниеБитка кај Гандач e борба водена помеѓу четите на војводите Апостол Петков и Иван Оџаров Карасулијата против турскиот војска на Пајак Планина во текот на Илинденското востание
На 12 септември 1903 година здружените чети од 100 души на чело со Апостол Петков и Иван Оџаров Карасулијата го зазеле стратешкиот врв Гандач на Пајак Планина, против нив турката власт испртила воени единици од гарнизоните во Гевгелија и Гуменџе, а нивната бројка изнесувала околу 1200 души по што започнала битката На 13 септември четите успеале да го пробијат обрачот и да се повлечат. Востаниците имале многу мали загуби додека пак османлиската војска имала 180 мртви.
 Битка кај Гандач e борба водена помеѓу четите на војводите Апостол Петков и Иван Оџаров Карасулијата против турскиот војск

loading...
Loading...