Бизарен обичај: Мавање со мртви глувци

Loading...

Необичен фестивал кој е со години стар, а никој уште не може со сигурност да каже како настанал, а уште помалку зошто луѓето и понатаму го организираат. Нигде нема спектакл како што е оној во шпанскиот град Ел Пуиг, кој е наречен „Сан Педро Ноласко“, настан кој се одржува последната сабота во јануари.

Имено, во текот на тој ден граѓаните на улица се гостат со ориз, грав и морков, девојките играат, а потоа доаѓа она најинтересното – фрлање мртви глувци.
Необичниот фестивал кој е со години стар, никој уште не може со сигурност да каже како настанал, а уште помалку зошто луѓето и понатаму го организираат. Граѓаните на Ел Пуиг ги собираат глувците уште пред „Сан Педро“ денот, за да имаат доволно оружје за мавање. Нигде нема спектакл како што е оној во шпанскиот град Ел Пуиг, кој е наречен „Сан Педро Ноласко“, настан кој се одржува последната сабо

loading...
Loading...