Блокадата е спуштена: Јутјуб се враќа во Турција

Ваквата одлука следи откако уставниот суд на Република Турција донесе пресуда дека со блокирањето на Јутјуб се крши правото на говор и слободно изразување на граѓаните на Турција.Ова не е прв судски случај преку кој се барала повторна употреба на Јутјуб во Турција. Во месец Април во многу помали судови се расправало по ова прашање, но Институтот за комуникациски технологии на Турција стоеше на ставот дека социјалните мрежи ќе се деблокираат штом од нив ќе бидат отстранети сите криминални активности.
Со ова се завршува еден циклус од речиси двомесечна цензура на социјалните мрежи во Турција, но и на гласот на турскиот народ. Блокадата на Твитер беше отстранета на 4-ти Април годинава, повторно по налог на уставниот суд.
Владата на Реџеп Таип Ердоган на 27-ми Март го блокираше Јутјуб во Турција поради објавување на видео на кое на еден таен состанок владини луѓе и претставници од војската договарале напад на Сирија.
Тогаш и самиот премиер на Турција изјави дека буквално „ќе ги елиминира социјалните мрежи од земјатаОва не е прв судски случај преку кој се барала повторна употреба на Јутјуб во Турција. Во месец Април во многу помали судови се расправало по ова п

Пронајдете не на следниве мрежи: