Боно има направено повеќе пари од Фејсбук отколку од неговата музичка кариера

Loading...

Преубав ден за Боно – кој сега има направено многу повеќе пари играјќи на берзата отколку изведбата на неговата музика.Фронтменот на U2 е во трката со милиони, благодарение на 2.3 проценти удел на Фејзбук кога тој заедно со уште петмина инвеститори ги купиле за 86.000.000 долари кога социјалната мрежа стана јавна во 2009-та година.
Според valuewalk.com инвестиционата група на Боно – Elevation Partners, купила уште акции од вредност од 120 милиони на приватни акционери во 2010-та година.
Шест години подоцна, таа инвестиција се покажала како успешна која му донела заработка повеќе од 1.4 милијарди долари.
Веста за неговата добивка се проширила кога неговата фирма за облека EDUN изгубила речиси 68 милиони долари. Овој бизнис го започнал во 2005-та година заедно со неговата сопруга Али Хјусон. Но, и покрај загубите EDUN останала посветена на градењето на долгорочната одржлива можност за раст преку поддршката на производителите, како и иницијативи базирани во заедницата и партнерството со африканските уметници и занаетчии.
Боно е добро познат по неговите филантропски напори во земјите од третиот свет, каде редовно има настапи, концерти и пишува песни чии приноси одат кон борбата против сидата.
Од New York Times бил наречен „Лицето на фузија филантропија“ и бил прогласен за Човек на Мирот каде бил добитник на Нобелова награда за мир во 2008-та година.
Овој 55 годишен Ирски рокер бил маргинализиран речиси шест месеци откако доживеал велисипедска несреќа во Централ Парк повредувајќи ја плешката, левата рака и дланка како и левата очна шуплина. Несреќата му оставила последици така што не може повеќе да свири на гитара.Фронтменот на U2 е во трката со милиони, благодарение на 2.3 проценти удел на Фејзбук кога тој заедно со ушт

loading...
Loading...