Бројот на лица затруени со салмонела во земјите од Европската унија е зголемен

Бројот на случаи на лица затруени со салмонела во земјите од Европската унија е зголемен за три отсто во однос на 2014 година, соопштија денеска претставниците на Унијата за безбедност на храната и здравјето.Бактеријата салмонела е најчеста причина за труење со храна. Во 2016 година таа била причина за 22,3 отсто од случаите на труења, а во 2015 година – 11,5 отсто од случаите, се наведува во извештајот на Европскиот центар за превенција и контрола на болести (ЕЦДЦ) и Европската агенција за безбедност на храна.
– Порастот што го забележавме е загрижувачки и не потсетува дека мораме да останеме внимателни, наведе главниот научнк на ЕЦДЦ, Мајк Кечпол.
Во 2016 година се регистрирани 94.530 случаи на салмонела во ЕУ. Во 59 отсто од случаите причина за труење била салмонела ентеридис, најчестиот тип на салмонела, што се наоѓа во јајцата и живинското месо.Бактеријата салмонела е најчеста причина за труење со храна. Во 2016 година таа била причина за 22,3 отсто од случаите на труења, а во 2015 година

Пронајдете не на следниве мрежи: