Чилиманов: Трагедијата наречена Трифун е дел од поголемата трагедија наречена ликвидирање на македонската елита по Втората Светска Војна

Loading...

Цвети Чилиманов се огласи на својот Фејсбук  профил по повод  навредите на Трифун Костовски.„Трагедијата наречена Трифун е дел од поголемата трагедија наречена ликвидирање на македонската елита по Втората Светска Војна. Самоизградените македонски земјопоседници, трговци и рани индустријалци, кои ги финансирале македонските преродбеници, учители и свештеници, биле брутално сосечени од страна на комунистите – со национализирањето на нивните имоти, со апсења и стрелања како потенцијални политички противници. На нивно место се вадени од нигде никаде партиски послушници на кои им се давало да раководат со државните производствени и трговски компании. Услов да се биде еден од нив е да има некаков компромат за тебе кај тајната полиција (финансиска или сексуална настраност, некоја тајна која може да ти го уништи животот доколку излезе во јавност). И така, место да имаме самостојна елита која зависи сама од себе и си ги гледа своите интереси, и која како и во сите други соседни држави би била основа за градење на самостојна држава која си ги гледа своите интереси, ние имаме компромитирана елита заснована на шверц и илегална приватизации преку политички врски и врз партиска послушност која, по потреба, се активира и ни се подметнува како божем најдоброто што овој народ го произвел.“, напиша чилиманов на својот Фејсбук профил.„Трагедијата наречена Трифун е дел од поголемата трагедија наречена ликвидирање на македонската елита по Втората Светска Војна. Самоизградени

loading...