Џабе се пазиме: Животните во Македонија ќе јадат ГМО храна според новите прописи

Loading...

Од октомври животните во државава може да се хранат со генски модифицирана храна.Од октомври животните во државава може да се хранат со генски модифицирана храна. Правилникот за условите за издавање одобрение за ставање во промет на ГМО-храна е готов и пред неколку дена е излезен во „Службен весник“.
Во Агенцијата за храна велат дека правилникот е само синхронизиран со европските закони и дека Македонија не е ништо различна од другите земји.
За нецели четириесетина дена сите фирми што се заинтересирани за увоз, со посебно одобрение може да увезуваат и произведуваат храна за животни што содржи ГМО.
 
Повеќе на mkd-news.comОд октомври животните во државава може да се хранат со генски модифицирана храна. Правилникот за условите за издавање

loading...
Loading...