Дали полначот за телефон може да предизвика пожар?

Loading...

Сигурно сте слушнале приказни дека полначите за мобилните телефони зрачат кога се уклучени во стрија. Полначите приклучени на електрична мрежа да ви наштетат во таа смисла, но сепак постојат одредени ситуации во кои може да ви биде загрозен животот.Прегревањето на полначот за мобилен телефон или табле, како греење на батериите кои често ги оставаме на полнач можат да предизвикаат пожар.
Најголем ризик претставуваат полначите за мобилен телефон или таблет кои ги набавуваме по најниска цена, безимена опрема која обично се купува преку интернет или на пазарите.
Тие најчесто не се тестирани според безбедносните стандарди.
Во Велика Британија во 2014 е направена проверка и утврдено е дека повеќе од половината такви полначи не ги задоволуваат основните прописи за безбедносни уреди. Затоа е најдобро да се користат уреди со сертификати од произведувачите, а најдобро е никогаш да не ги оставате полните уреди без надзор.
 Прегревањето на полначот за мобилен телефон или табле, како греење на батериите кои често ги оставаме на полнач можат да предизвикаат пожар.

loading...