Данска е победничка на овогодинешниот избор за Песна на Евровизија 2013

Loading...

Победникот на 58 издание за Песна на Еврозвизија е претставничката на Данска  Емили де Форест! Нејзината песна „Only teardrops„ го доби вниманието на публиката и жирито од 39 земји.
Данска собра 281 поени од кои 8 максимални поени – дванаесетка, една од нив беше и од нас македноците, второпласирани беа Азербеџанците, Фарид Мамадов, со освоени 234 поени и добиени 10 дванаесетки.
Ова е листата на 26 те финалис
1. Данска – 28
2. Азербеџан – 234
3. Укараина – 214
4. Норвешка – 191
5. Русија – 174
6.Грција – 15
7. Италија – 126
8. Малта – 120
9. Холандија – 114
10. Унгарија – 84
11. Молдавија – 71
12. Белгија – 71
13. Романија – 65
14. Шведска – 62
15. Грузија – 51
16. Белорусија – 48
17.Исланд – 47
18. Ерменија – 41
19. Велика Британија – 23
20. Естонија – 19
21. Ѓерманија – 18
22. Литванија – 17
23. Франција – 14
24. Финска – 13
25. Шпанија – 8
26. Ирска – 5
 
Песната „Only tearsdrops“ ја компонирале Лиз Кабле, Јулуја Фабрин Јакопсен и Томас Стенеград. На Данска ова е третта победа во историјата на учествувањето, после 1963 и 2000 година.
Шампионскиот трофеј е направен од стакло чиј дизајнер е Кел Енгман кој е прв пат доделен на побденичката Песна на Евровизија во Белград во 2008, овој пат од раката на ланската победничка Лорен, замина кај младата Емили де Форест.
 Победникот на 58 издание за Песна на Еврозвизија е претставничката на Данска  Емили де Форест! Нејзината песна &b

loading...