Денес е празник и една работа НИКАКО НЕ СМЕЕТЕ да ја направите

Денеска православната црква го празнува Свети Прокопиј, празник кој не е обележан со црвено во верскиот календар, но сепак му се придава големо значење и за него се врзани разни обичаи и верувања.Во некои краеви се смеат дека овој ден е погоден за свадби, бидејќи Свети Прокопиј ги благословува младите.
Денеска се избегнува копање, да дури и погребување. Исто така на овој ден не треба да се бањате.
Овој светец се смета за заштитник на децата, а го слават и каменорезачите и бунарџиите.Во некои краеви се смеат дека овој ден е погоден за свадби, бидејќи Свети Прокопиј ги благословува младите.
Денеска се избегнува копање, да

Пронајдете не на следниве мрежи: