Денес е Св. свештеномаченик Харалампиј

Loading...

За Христа пострадал на крајот од вториот век, за време на владеењето на императорот Септимиј Север.
Според календарот на МПЦ (Јулијанскиот календар) денеска е 10 февруари, а православните христијани го празнуваат празникот Св. свештеномаченик Харалампиј.
Свети Харалампиј бил епископ на градот Магнезија, Тесалија. Мудар старец. Во текот на 113-те години од својот живот бестрашно го проповедал Христос сред-среде бесните прогони на христијаните. За Христа пострадал на крајот од вториот век, за време на владеењето на императорот Септимиј Север.

Според календарот на МПЦ (Јулијанскиот календар) денеска е 10 февруари, а православните христијани го празнуваат празникот Св. свештеномачен

loading...