Денес сме 11 сантиметри повисоки од пред 150 години!

Loading...

Верувале или не, современите европски мажи се неспоредливо повисоки од своите предци.Научниците откриле дека мажите во Европа за последните 100 години пораснале цели 10 сантиметри.
До овој заклучок, британските и австралиските истражувачи дошле до проучување на стотина илјади здраствени војни картони на Европјаните од 15 земји, од другата половина на 19 век, па се до денес. Денешната просечна височина на 21-годишниците е 179 сантиметри. Според објаснувањето на експертите до пораст дошло затоа што има промени во начинот на живот, подорбата исхрана но и подобро образование.
За жал, истражувачите не можеле да воспостават колку се променила висината кај Европјанките.
 Научниците откриле дека мажите во Европа за последните 100 години пораснале цели 10 сантиметри.

loading...
Loading...