Денеска е Спасовден: Еве што треба, а што не треба да се прави

Loading...

Многу обичаи за Спасовден се сочувани уште од претхристријанските времиња. Тоа бил празник на ратарите и на сточарите. Им ја заштитувал и спасувал стоката.
Од Нова година пред Спасовден не се пробувало млеко, на Спасовден мажите не се бричат, жените не се мијат и децата не се капат. Не се спие преку ден за да не бидете поспани цела година.
Големата прослава на Спасовден се состоела од одење во црква каде се практикува верскиот обред посветен на овој празник. Пред излегување од црква домаќините своите гости ги повикуваат во својот дом каде ги чека богато подготвен ручек.Тоа бил празник на ратарите и на сточарите. Им ја заштитувал и спасувал стоката.
Од Нова година пред Спасовден не се пробувало млеко, на Сп

loading...
Loading...