Девојче родено само со 400 грама

Loading...

Мануши е најмалото новороденче во Азија и едно од најмалите бебиња на светот. Се родила на 15 јуни со царски рез откако на мајката и се покачил притисокот.Бебето Мануши, кое при раѓањето тежело само 400 грама и било долго 21 см, по шест месеци пуштено е днома.
Мануши е најмалото новороденче во Азија и едно од најмалите бебиња на светот. Се родила на 15 јуни со царски рез откако на мајката и се покачил притисокот.
Девојчето е родено се недоволно развиени белли дробови и не можело ведаш самостојно да диши. Нејзината кожа била претанка, органите неразвиени, а нејзините минијатурни стапала биле помали од прстот на нејзиниот татко. Шансите да преживее биле минимални, но Мануши наскоро почнала да добива на тежина.
„Таа е наше чудо. Се бореше и бореше иако немаше шанси и успеа“, вели мајката Сета.
-Кога се роди не знаевме што да очекуваме. Се бореше да дише и ја ставивме на респиратор за да и се прошират белите дробови. Нејзините црева не беа доволно развиени па не можевме соодветно да ја нахраниме, вели неонатологот и директор на болницата Сунил Јангед.
По седум недели почнале да ја хранат со млеко, а 210 дена подоцна отпуштена е од детската болница.
Лекарите велат дека структурата на нејзиниот мозок е нормална и дека очите и се развиваат како што треба.
-Одлучивме да го спасиме животот на бебето и и пруживме соодветна грижазатоа што сакавме да пратиме порака до светот дека женско дете мора да биде заштитено, Во држава како Раџастан во која чедомоството на женските деца е често, мораше да направиме чекор напред за да пречиме таа грозна пракса, вели д-р Јангед.
Инаку, најмалото бебе кое преживеало е Емијила Грабарчик родена 2015 година во Германија, која при раѓањето тежела само 229 грама.Бебето Мануши, кое при раѓањето тежело само 400 грама и било долго 21 см, по шест месеци пуштено е днома.
Мануши е најмалото новороденче во

loading...
Loading...