Димовски: Подготвени сме ако има договор уште утре да ги тераме следните постапки

Досегашната пракса на работа нa Собранието на Република Македонија во последните 25 години говори дека претседател на Комисијата за избори и именувања секогаш е од најголемата пратеничка група, рече попладнево Илија Димовски од ВМРО-ДПМНЕ по завршувањето на денешната координација во Собранието.– Претседателското место во Комисијата секогаш без исклучок припаѓа на најголемата пратеничка група. Спремни сме ако има договор уште утре да ги тераме следните постапки и процедури во работата на Собранието, изјави Димовски.
Тој посочи дека во праксата на работата на Собранието имало примери кога за претседател на Собранието бил биран пратеник од втората, третата или четвртата партија по број на пратеници, но никогаш немало претседател на Комисијата за избори и именување од партија со помал број на пратеници.
– Во досегашните 25 години нема исклучок од ова правило, а бројот на пратеници, членови на комисиите не е во милост на една партија спрема друга, туку е одлука на граѓаните врз база на егзактна математика. Соодносот 6:5:1:1 не е заради задоволството на СДСМ да покаже гест, туку е последица на изборните резултати од 11 декември, рече Димовски.
Соодносот, нагласи, ниту беше, ниту може да биде предмет на разговор бидејќи е егзактен и се применува со години наназад.– Претседателското место во Комисијата секогаш без исклучок припаѓа на најголемата пратеничка група. Спремни сме ако има договор уште утре да

Пронајдете не на следниве мрежи: