Длабоко во земјата откриен паралелен универзум за живот

Loading...

Научниците јавуваат дека прв пат во историјата откриле микроби кои живеат во целосен мрак длабоко во земјата под дното на океанот. Оваа  кора е дебела неколку километри и прекрива околу 60%  од површината на нашата планета и претставува најголемо можно живеалиште на Земјата.
Тоа што микробите живеат во неа се должи главно од водородот кој што се создава кога водата тече низ карпи богати со жележо. Овој водород заедно со јагрерод диоксид помага во процесот на кемосинтеза – претварање во органски материи. За разлика од фотосинтезата на кемосинтезата не и е потребна сончева светлина. Слични организми се најдени на дното на океанот, но прв пат во историјата се најдени под неговото дно.
Доколку научниците пронајдат и слични микроби во другите делови на кората тоа е знак дека ќе можеме да ја користиме хемиската наместо сончевата енергија.
Оваа студија е многу важна истакнуваат самите научници. Новото откритие би можело да биде важен чекор во продолжување на животот без кислород во светот , како и на Земјата така и на другите планети.Научниците јавуваат дека прв пат во историјата откриле микроби кои живеат во целосен мрак длабоко во земјата под дното

loading...