Додека спиете во телото ви се случуваат бизарни работи

Loading...

Додека спиете вашето тело не мирува – во него се одвиваат многу активности, а поради некои од нив, во будна состојба би пропаднале во земја од срам.Сонот е многу важен за здравјето, а во текот на сонот редовно доаѓа до намален притисок и телесна температура и помал број на срцеви отчукувања. Со потењето и дишењето се губи и водата, па наутро станувате нешто по лесни. Но погледнете што друго се се случува додека вие спиете.
1. Пазувите ви се привремено парализирани
Звучи застрашувачки, но оваа парализа е добра бидејќи оневозможува да се движите додека спиете, вели др. Лиса, експерт за соништа од американската организација SleepBetter.org.
2. Ги мрдате очите
Во текот на REM фазата од сонот, очите се мрдаат од едната до другата страна на окото, а научниците се уште не знаат точно зошто. Сепак знаат дека ќе се чувствувате најодморени ако се разбудите откако ќе помине REM фазата. Иако тоа зависи од личност до личност, еден циклус на спиење (уклучувајќи ги сите фази) обично трае 90 минути. А ќе бидете нај одморени ако се разбудите после 7,5 саати сон (пет циклуси) наместо после 8 саати (5 циклуси и една третина).
3. Сексуално сте возбудени
Како што мажите имаат ерекција во текот на REM фазата од сонот, и жените тогаш можат да бидат возбудени. Доаѓа до природно зголемување на клиторисот бидејќи крвта од мозокот се слева во овие делови и предизвикува оток, вели др. Шивес.
4. Имате гасови
Не е баш пријатно, но во текот на ноќта мускулите на аналниот сфинктер попуштаат, па полесно ќе дојде до појава на „ветрови“. За среќа, вашето чувство за мирис (и на личноста до вас) се смалува додека спиете.
5. Може да имате грч по целото тело
Нормално е да почувствувате грч во текот на ноќта. Многу од експертите сметаат дека тоа може да има врска со неправилната положба на спиење, додека пак други мислат дека тие се неизбежни.
6. Се зголемува производството на колаген
Колагенот е протеин кој ги зајакнува крвните жили и и дава еластичност на кожата.
7. Растете
Дисковите во кичмата, кои делиуваат како перници помеѓу коските, во текот на ноќта се рехидрираат и стануваат поголеми, бидејќи тежината на телото не ги притиска како кога стоите. Ако имате тврд душек, спијте на страна, во положба на фетус бидејќи така ќе го намалите оптеретувањето на грбот.Сонот е многу важен за здравјето, а во текот на сонот редовно доаѓа до намален притисок и телесна температура и помал број на срцеви отчукувања. Со

loading...
Loading...