Доколку ви се јави непознат број и ве праша „Дали ме слушате?“, веднаш спуштете слушалка без да одговорите

Loading...

Ширум светот, повикот од непознат број со прашање „Дали ме слушате?“ е означено како црвен аларм и тоа од страна на полицијата.Целта е од вас да го слушнат зборот „да“ и со тоа ќе ве „држат в рака“. Полицијата ширум светот ова предупредување го сфатиле многу сериозно, откако голем број на луѓе пријавиле ваков повик како и дека после тоа биле вознемирувани.
Доколку ви се јави непознат број и ве праша „Дали ме слушате“, а гласот при тоа може и да биде од робот, а вие да не сте свесни по што вашиот одговор „да“ се снима.
Вашиот одговор „да“ тие ќе го искористат како потврда за да ви наплаќаат услуги за кои не сте прифатиле. „Да“ ќе го користат како доказ дека вие сте ја прифатиле услугата за која тие подоцна ќе ви наплатат. За среќа вашиот одговор не значи дека вие навистина сте го прифатиле тоа.
Добра страна е што и покрај тоа што вашиот глас е снимен, не би можеле да ви наштетат се додека не го имаат бројот на вашата картичка. Сепак, за секој случај доколку добиете ваков повик и одговорите со „да“ веднаш пријавете во полиција. И секако, проверувајте си ги кредитните картички и сметките кои ви пристигнуваат, за да не се случи да платите за нешто за што не сте прифатиле.Целта е од вас да го слушнат зборот „да“ и со тоа ќе ве „држат в рака“. Полицијата ширум светот ова предупредување го сфати

loading...