Документарен филм: „Заколнати за Македонија“

„Се колнам во верата, совеста и честа дека ќе работам за ослободување на Македонија и Одринско со сите свои сили и средства и дека никогаш не ќе ги предадам тајните на револуционерното движење“. Ова е заклетвата со која започнува овој документарен филм.Но, оваа заклетва значи многу повеќе со оглед на тоа дека храброста на македонските револуционери не познавала граници. Тие луѓе знаеле што сакаат и не премолчувале на ништо и никому, впрочем, тоа им доликувало.
Во 19 век, Македонија се наоѓала под турско ропство и во тешки услови. Земјата бараше да биде ослободена од теророт, од маките…
ВМРО била централизирана организација во која најголемите ингеренции ги имал Централниот Комитет. Раководството на организацијата во 1894 година решило да направи поделба на Македонија на три револуционерни окрузи: солунски, битолски и скопски.

Погледнете го документарниот филм и дозволете си себе си да се вратите во историјата и да ги доживеете работите на единствен начин („Слобода или смрт“, тоа беа единствените опции на луѓето кои ги дале животите за Македонија). Погледнете го видеото:
Но, оваа заклетва значи многу повеќе со оглед на тоа дека храброста на македонските револуционери не познавала граници. Тие луѓе знаеле што сакаат

Пронајдете не на следниве мрежи: