Џорџ Сорос очаен: Проектот „отворено општество“ во длабока криза

„Отворено општество“ минува низ криза  и се движиме кон различни  форми на затворено општество, од фашистичката диктатура на мафијашка држава. Ова е затоа што избраните лидери не успеаја да ги задовола  разумните очекувања и надежите  на електоратот “, рече Џорџ Сорос, американски шпекулант, милијардер и наводен „ филантроп “, веројатно со најголемата улога во финансирањето на т.н.„прогресивни“ НВО на Запад  и во светот.По Брегзит  и победата  на Доналд Трамп шпекулант Џорџ Сорос (86), татко на Фондацијата Институт отворено општество, од највлијателен фонд, кој е финансиран од светот на т.н. „прогресивна“  НВО, кој во голема мера ја финансираа  изборната кампања на Хилари Клинтон, предупредува на „објективна криза на отвореното општество“  каква Сорос развил  во согласност со теоријата на филозофот Карл Попер. Американскиот милијардер ја осмислил Поперовата теорија и    т.н. „отворено општество“како база, која одбива идентитет, граници и нации, со  активизам на членовите  преку разни невладини организации и  влијае на власта.
Сепак, сведоци сме дека разни невладини организации, всушност, “влијаат на власта”, но лидерите на истите тие здружувања  добиваат заповеди и насоки токму  од  елитата, кои директно влијаат на политичките  промени. Од друга страна, добронамерни лица кои им се придружија живеат во заблуда дека  влијаат врз донесувањето одлуки на врвот.
Американскиот милијардер за многу години во сите начини, и без двоумење, дури и да плаќаат организации и демонстранти  на улиците,  се обидува да ја задржи илузијата на човештвото на овој монструозен проект. Неговата последна задача му е активизам против новоизбраниот претседател Трамп. Но, Џорџ Сорос ќе стане свесен дека проектот  “отворено општество” е  во криза, меѓу другото и поради тоа што населението во светот е се поинформирано  и на самото споменување на невладини организации и организации повеќето буквално   чувствуваат гадење и одвратност, кон нив и се што прават, дури и   кога тоа го прават од  „добри намери“.
Џорџ Сорос: „ЕУ ја отелотворува идејата за слободно општество“
Горките  размислувања на  “Pit Bull”  во светот на финансиите, кој стана „филантроп“ и “добротвор” за сите “либерали” и “прогресивни” политички процеси во светот, неодамна  објави Проект синдикејт.
“Многумина се убедени дека  елита им ја украла демократијата. Глобализацијата има огромно влијание врз економските и политичките текови и доведе до економски договор меѓу богатите и сиромашните земји. За жал, и во двата случаи нееднаквоста ја влошува ситуацијата. Во индустријализираниот свет придобивки  почнаа  да имаат  пред се сопственици на големи финансиски капитал, кои сочинуваат помалку од 1% од населението. Недостатокот на прераспределувањето политики е главен извор на незадоволство, што се користи од страна на непријателите на демократијата. Сепак, влијанието, особено во Европа, и доаѓа со другите партии. На почетокот јас очајно ја поддржав Европската унија, затоа што мислев дека суштината на отвореното општество на ЕУ е  заедница на демократски држави кои се подготвени да жртвуваат дел од својот суверенитет за општо добро “, вели ништо помалку од Џорџ Сорос, кој вели  дека 1% од  елитата на богатите земји  има  корист од процесот на глобализација, иако и  самио ѝ припаѓа.
„Штедењето ги погодува само Германците и нивните интереси“
Основачот на Фондацијата Отворено општество потсетува на кризата во 2008 година и ја критикуваше германската канцеларка Ангела Меркел.
“Сè се одвиваше драстично погрешно. По падот во 2008 година   доброволната  унија врз основа на еднаквост се претвори во однос  меѓу доверителите и должниците, кои и  во минатото имале проблеми, но ги  почитувале  нивните обврски. Кредиторите, сепак,  наметнале  услови кои     должниците мораат да ги почитуваат. Ова не е однос врз основа на еднаквост. Германија дејствуваше како европски хегемон, но не може да ги исполни обврските што треба да бидат исполнети од страна на најсилните и  гледаат  исклучиво на сопствените интереси. Ако го споредиме  однесувањето на САД по Втората светска војна  со делувањето на  Германија по кризата во 2008 година. САД го започнаа Маршаловиот план кој го  дадоа ЕУ, а Германија воведе програма на мерки за штедење, кои требало  да ги  задоволат  само  интересите на Германците “, рекол американскиот милијардер.

 
„Трамп и диктатурата“
Тука, според Сорос,се гледа  криза во изработка на постојниот систем на светската демократија.
“Подемот на популарноста на  евроскептичното движење се меша о функционирањето на институциите. Овие сили се здобиле  со огромна сила и динамика во 2016 година, прво  поради Брегзит, а потоа по изборите Трамп во САД и, конечно, на 4 декември, по неуспехот на референдумот за италијанските уставни реформи. Демократија сега е во криза. Дури и САД, еден од водечките демократии  во светот, избрале за претседател мајстор  на измама и диктатура.
Неговите поддржувачи се неспособни мажи на екстремни ставови и пензионирани генерали “, рече Сорос, предупредувајќи за можен пад на САД во фашистичка диктатура.
„Европа е во опасност да  падне  под влијание на Путин“
А сега? Џорџ Сорос стравува дека претседателот на САД, Доналд Трамп нема да биде во можност да „се промовира и да ја брани демократијата во светот“, а Европа ризикува да „падне под влијание на Владимир Путин“.
„Трамп ќе биде поблиску до диктаторите. Ова ќе им овозможи на некои од нив да постигнат договор со САД. Особено сум загрижен за судбината на ЕУ, која  ризикува да падне под влијание на рускиот претседател Владимир Путин, чија концепција на власта е во контрадикција со концептот на отворено општество. Прво, Путин се обиде да ја преземе контролата на социјалните мрежи. Тогаш тој смисли брилијантно решение и го искористи  бизнис моделот на социјалните мрежи да  е шири дезинформации и лажни вести. Значи, тој му помогна на Трамп да победи на изборите. Можеби истото ќе се случи со европските избори во 2017 година во Холандија, Германија и Италија. Во Франција, двата главни кандидати се блиски до Путин. Ако еден од нив  победи на изборите,   доминантната позиција на рускиот претседател ќе биде готова работа “, рече Сорос.
Неверојатно, но вистинито. „Филантропот“  и иконата  на „прогресивните“  активисти на НВО, ја  обвинува  германската канцеларка Меркел за  користење на  кризата и создавање на поделба меѓу богатите и сиромашните, доверителите и должниците.
Желбата Сорос е да ја  изолира  „опасно традиционалната  и конзервативна“ Русија и да ја ограничи  сферата на влијание во Источна Европа на  непријателот  Владимир Путин. Па, се чини дека американскиот милијардер полека го губи својот темперамент, особено кога рускиот претседател поради  сирискиот конфликт неодамна го нарече „воен злосторник“.
Што се однесува до Германија и  Ангела Меркел , Сорос заборава  дека во Европа Фондацијата Отворено општество од почетокот игра клучна улога во управувањето со миграциската криза. Сорос е еден од архитектите на планот на Ангела Меркел, “Европска иницијатива за стабилност”, со кој претседава Гералд Кнаус, или бизнис партнер на Џорџ Сорос. Колку американскиот „филантроп“ заработи во имплементацијата на овој план, не е познато.
Само во 2010 година Грција доби 207 милијарди евра помош од ЕУ и ММФ. Од тоа скоро 58 милијарди евра добиле грчките банки. 77% од помошта не биле наменети за граѓаните, туку  директно или индиректно, на финансискиот сектор. Во една студија спроведена од страна на Attac Австрија се наведува дека само 46 милијарди од тие пари служи на јавниот сектор, или во форма на заем.
Оттука, приоритет на  Тројката беше спасување на банките, но не и на Грците и на грчката држава, што  Сорос добро го знае, бидејќи архитектите на кривичниот  план беше тројката, германските банкари, бизнисмени, политичари и Голдман Сакс. После тоа, Европскиот суд на правдата им наредил на Европската централна банка давање на  документи на увид, со цел да се дознаат сите   нелегалните активности на грчките власти, на Голдман Сакс, Европската централна банка и други можни учесници во финансискиот заговор, што резултираше со уништување на Грција. После тоа, Европскиот суд на правдата на 6 февруари, 2014 година ја донесува конечната одлука и го отфрла „барањето за слобода на информации”, која беше поднесена од страна на Блумберг “, така што ние никогаш нема да знаеме  кој и колку корист добил од  уништувањето на Грција
Сепак, без разлика дали тоа ни се допаѓа или не, Џорџ Сорос е несомнено еден од највлијателните луѓе на нашето време. Натурализиран американец со  потекло од Унгарија, сега има богатство од 24,9 милијарди долари и е меѓу  триесет  најбогати луѓе на планетата.
Неговите цели не се само “диктатура” и “авторитарни режими”, како што тој сака да   тврди. Всушност, Италија стана позната во времето на т.н. “Црна среда”, 16 септември 1992 година, кога италијанската лира и британската фунта биле протерани од Европскиот монетарен систем (ЕМС). Сорос и самиот не ја негираше операцијата, поради кои  никогаш не се пожали
Поранешниот италијански државник Бетино Кракси   во едно од ретките интервјуа, изјави што се случи во тие денови
„Финансиерот  Сорос направи колосална опклада  со лирата. После тоа негово  вложување во  знак на  признавањето заврши “Honoris Causa” на Универзитетот во Болоња. Тоа беше голема интрига и голема авантура голема финансиска групација “, рече Кракси.
Балканот и Источна Европа
Во судирот на Америка и Русија, Балканот и Источна Европа играат централна улога. Ова се гледа во Украина и се поголемиот фокус на НАТО на балтичките земји и Полска, каде што во близина на руските граници се распоредуваат  првите војници   за брза акција.
Причината за овој конфликт, ги има своите корени во политиката на  Збигњев Бжежински и неговата “шаховска  табла”, каде што Украина е дефинирана како една од клучните земји.
Бжежински за Украина напишал: „Најважната земјата останува Украина. Со постепеното проширување на Европската унија и НАТО, земјата на крајот ќе мора да избере  да стане дел од двете организации (…). Сепак, иако за тоа ќе биде потребно време, добро е што дури и сега   Западот ги  зајакнува  економските односи и соработката со Украина во областа на безбедноста. Така ќе започне постепена за интеграција на Украина. На судење во разумен рок ќе се намали ризикот  дека поради страв од ширење на Европа ќе застане  на границата со Полска. “
По Украина и балтичките земји, на ред дојде и  Балканот. Најголемо внимание беше посветено на изборите во Македонија и Црна Гора, кое  требаше  одлучи  ќе се приклучат  на НАТО или не.
Проширувањето на НАТО во Москва се гледа  како непријателски чин и потенцијална закана. Имено, со влегувањето во НАТО се се влегува  во  било кој  сојуз, туку  во воениот пакт со постојани бази, седиште  и врховен командант. Тоа е воена организација, која внимателно го подготвува системот за заемна  помош во земјите-членки и секое продолжување на перспективата за  Русија е непријателски акт.
Случајот на Грузија и Украина се најочигледни примери. Иако Европа сега се плаши  од Русија на Путин, за поттикнување на  “Евромајдан” Сорос почна да    финансира анти-руска  телевизија – Hromadske.tv.
Американскиот милијардер со  унгарски корени финансира  и организа  во регионот, вклучително и Црна Гора. Можеби малку луѓе знаат дека Фондацијата Отворено општество  се инфилтрирале во Министерството за образование и наука на Црна Гора, која “помага” да се спроведе нова реформа на образовниот систем. Сорос, исто така финансира од голем број невладини организации кои се активни во Црна Гора. Ова  не се ситни детали, поради неговиот придонес во неколку револуции во целиот свет. Токму поради тоа, не поради наводно “вечна поделба во општеството,” Црна Гора се наоѓа на раскрсница на која сегашната влада, и покрај поддршката на НАТО, многу дискутабилно, одлучи да се приклучи на НАТО.
По сето ова, тоа е само мал дел од она што може да се најде во независните медиуми и на интернет,   верува ли некој во искрените намери на Џорџ Сорос? Американскиот милијардер Трамп го гледа како “диктатор”, Ангела Меркел како “безмилосен политичар кој гледа само германски интереси”, ја обвинува  алчната елита, која го уништи проектот на глобализацијата и, се разбира, Владимир Путин како закана дека  својата мечка шепа ќе ја стави   на “слободна и демократска Европа “.По Брегзит  и победата  на Доналд Трамп шпекулант Џорџ Сорос (86), татко на Фондацијата Институт отворено општество, од највлијателен фон

Пронајдете не на следниве мрежи: