Џулијан Асанж: Клинтон беше иницијатор за државниот преврат во Либија поради своите политички амбиции

Основачот на разобличувачката организација WikiLeaks, Австралиецот Џулијан Асанж, смета дека поранешната американска државна секретарка Хилари Клинтон била иницијатор за државниот преврат во Либија во 2011 година поради своите политички амбиции.Основачот на разобличувачката организација WikiLeaks, Австралиецот Џулијан Асанж, смета дека поранешната американска државна секретарка Хилари Клинтон била иницијатор за државниот преврат во Либија во 2011 година поради своите политички амбиции.IA) и командата на Пентагон во тоа време предупредувале на последици од воените дејствија и изјавувале дека не ги планираат.
„Таа ги игнорирала овие забелешки и уби десетици илјади луѓе, што доведе до подемот на Исламската држава. Таа, исто така, придонесе и за пренесувањето на либиското оружје во Сирија, каде што започнаа сличните проблеми, Таа е високопрофесионален и многу опасен човек“, вели Асанж.
Распадот на либиската држава започна во 2011 година, кога земјите членки на НАТО ги поддржаа бунтовнциите во градот Бенгази, засилувајќи го вооружениот бунт против тогашниот либиски водач Моамер ел-Гадафи. Со масивна воздушна поддршка на авијацијата на Алијансата бунтовници по половина година го заземаа главниот град Триполи, а пота го пронајдоа и го егзекутираа Гадафги. Веднаш по неговата ликвидација, НАТО ја прекина својата воздушна кампања во оваа северноафриканска земја.
По соборувањето на власта на Гадафи во октомври 2011 година, судирите меѓу ривалските племиња во Себха се редовна појава која зад себе остава десетици мртви. Либија, каде што шеста година трае борбата за власт, досега не успеа да воспостави ред и безбедност на својата голема територија, на која беснее безвластието и крвавите судири на поранешните бунтовнички фракции, а зајакнуваат и радикалните исламистички групации како Исламската држава.
Од летото 2014 година Либија има два парламента и две влади, избраниот на општите избори парламент заседаваше во градот Тобрук а премиер на тамошната влада беше Абдула ал-Тани, а другиот на происламскиот Сеопшт национален конгрес заседаваше во Триполи, чија влада ја водеше премиерот Омар ал-Хаси.
Притоа, многу региони не ги контролираат централните власти и тие, особено на медитеранскиот брег, сé почесто паѓаат во рацете на борците на Исламската држава, а џихадистите беа зацврстени во Сирт од каде по долги борби беа истиснати од градот.Основачот на разобличувачката организација WikiLeaks, Австралиецот Џулијан Асанж, смета дека поранешната американска државна секретарка Хилари Клин

Пронајдете не на следниве мрежи: