Два милиони Кинези го цензурираат интернетот

Loading...

Надзорот и цензурата на интернетот во Кина ја спроведуваат приближно два милиона луѓе, пишува кинескиот весник Beijing News.Голем дел од овие вредни раце располагаат со софтвер кој преку клучни зборови овозможува разделување на огромен број на пораки  кои циркулираат низ социјалните мрежи, пишува весникот.
Точната бројка на агенти кои во Кина спроведуваат цензура на интернетот, за да се избегне социјалните мрежи да послужат за критикување на комунистичкиот режим или да го нарушат воспоставениот ред, претставува државна тајна.
Според пишувањето во Beijing News, задачата на агентите не е да ги бришат постовите на интернет од корисниците, туку да собираат податоци и да го анализираат јавното мислење изнесено на социјалните мрежи и блогови, пренесува BBC.
Повеќе на GSM.MKГолем дел од овие вредни раце располагаат со софтвер кој преку клучни зборови овозможува разделување на огромен број на пораки  кои циркулираа

loading...
Loading...