Единаесет видови на храна од кои ќе чувствувате повеќе глад

Се чувствувате гладни? Би  требало  да јадете. Но, што  доколку  храната која ја јадете  всушност   ве прави  погладни   отколку  што  бевте пред да навалите? Тоа е многу  честа  загатка. „Гладот  е  резултат   на повеќе комплексни интеракции кои  се случуваат  во желудникот, цревата, мозокот, панкреасот и крвотокот“ вели  специјалистот за слабеење, др Сју Декотис. Еве 11  видови  на храна кои можат  да направат да се чувствувате  како  да трчате на празно-  дури и кога стомакот ви  е полн.
Бел леб
Белото  брашно   наменето  за  производство на бел  леб е лишено  од надворешната обвивка (трици), со  што   содржината  на житото  е осиромашена. Јадењето леб го  зголемува нивото  на инсулин, вели  др Декотис.
Во една неодамнешна шпанска  студија, истражувачите ги  следеле  навиките  во исхраната и тежина кај повеќе од 9.000 луѓе и откриле дека оние кои јаделе две или повеќе порции на бел леб имаат 40% поголеми шанси да стане прекумерно тешки или се дебели во период од пет години во споредба на оние кои јаделе помалку .
Сок
Овие „здрави“ напитоци и  го  содржат сиот шеќер од вашето омилено овошје, но не и  влакната  од кората на овошјето. Тоа значи дека пиењето  на ваков сок може да го  зголеми нивото  на шеќер во вашиот организам и  потоа повторо  да го  намалат, со што повторно. Подобро  пригответе смути користејќи  цело  овошје и  лажичка протеин за да го  нормализирате  шеќерот  во  крвта
Солени закуски
Има причина зошто посегнувате по  нешто слатко откако  ќе изедете кеса чипс. Чипсот, переците и солените миксови се малку повеќе од брзо разложување на едноставни јаглехидрати, што може да го покачи  нивото  на инсулин. Поради тоа  вообичаено е да се има желба за нешто слатко веднаш  штом ќе завршите со вашите солени грицки.  
Брза храна
Скоро секоја состојка зад брз контра храна е дизајнирана  да ви  го  зголеми  оброкот. На пример, транс мастите го  зголемуваат  апетитот сеење на стомакот, потенцијално ја  нарушува способноста на телото да произведе контрола на апетитот. Во меѓувреме, гастроинтестиналниот тракт брзо го апсорбира високиот  фруктозен сируп   предизвикувајќи пораст  на инсулинот и така се создаваат уште поголеми напади на глад.
Алкохол
Алкохолот не  само   што  го  намалува нивото  на резерви  на  храна во  вашиот организам,  туку  и  веднаш  се чувствувате гледни. Само три порции  алкохол може да го намали нивото на лептин, хормон дизајниран за да го  намали  гладот во вашето тело  за 30 %. “Алкохолот исто така, може да го  осиромаши нивото  на  јаглени хидрати во вашето тело .
Бели тестенини
Белата  тестенина  ги има истите  проблеми како   и  белиот леб, но  треба да се спомене  дека и  тие предзвикуваат  глад и  лесно  може да се прејаете од оваа состојка.  Стандардна  порција за паста е  90гр тестенини, но  рестораните обично сервираат  и  до  400 гр во  една порција. Кога ќе го преполите  телото   со  едноставни  јаглехидрати, вашиот панкреас лачи инсулин и  за кратко одново чувствувате глад.   Тоа е многу  честа  загатка. „Гладот  е  резултат   на повеќе комплексни интеракции кои  се случуваат&nbsp

Пронајдете не на следниве мрежи: