ЕГЗОДУС во 21 век: Христијански семејства биле принудени да пешачат 70 километри

Повеќе од 200 христијански семејства биле принудени да го напуштат Мосул.Имено, ИСИС објави ултиматум во кој стои дека сите христијани треба се се преобратат во исламот, а ако не го направат тоа ќе мора да плаќаат џизја (данок). Кој не плаќа данок, ќе се соочи со сабјата (погледнете ТУКА).
Последниот ден од ултиматумот бил на 19 јули. Како одговор на ултиматумот, илјадници христијани одговориле со тоа што го напуштиле Мосул.
За ситуацијата да биде уште полоша, ИСИС ги ограбиле нивните домови, личните работи, па дури и медицинските средства, за што се пожалиле околу 85 семејства.
Локалните агенции јавиле дека околу 15 христијански семејства од страв ја смениле верата, со цел да ја избегнат смртта.
Една млада жена рече дека не сакала да стане муслиманка и затоа избегала на сигурна локација во Северен Ирак.
Имено, ИСИС објави ултиматум во кој стои дека сите христијани треба се се преобратат во исламот, а ако не го направат тоа ќе мора да плаќаат џизја

Пронајдете не на следниве мрежи: