Експерти за уривање урнаа облакодер во Франкфурт

Loading...

Илјадници гледачи биле сведоци како се одвиваа уривањето на највисокиот облакодер во Франкфурт, Германија, кој некогаш бил дел од универзитетот. Уривањето траело само десет секунди.Речиси еден тон експлозив вметнат во 1500 дупнати дупки било користено во неделата за да се срамни со земја т.н. “AFE Turm” (“AFE кула”), која била 116 метри висока.
Полицијата проценила дека повеќе од 10.000 луѓе се собрале во центарот на финансискиот центар на Германија – Франкфурт за да го видат спектакуларното уривање. Зградата била највисоката во Европа која некогаш била урната со користење експлозиви.
„Искористено е 50.000 тони експлозив, тоа е речиси 100 проценти можно дека ќе го крене таков објект, без повреда на луѓето или на соседните згради“, рекол Едуард Реиш – експерт за експлозиви, пред експлозијата.

Биле подигнати шест метри високи бариери околу облакодер за да се спречи било каква штета на околните градби.
Заедно со резервоари со вода, од кои секој содржел по 1.000 литри, биле кренати во воздух заедно со зградата, за да се избегне премногу прашина која ќе се створи. Целата област била обезбедена со 500 безбедносни лица.
Во AfE кулата до неодамна бил сместен објектите на одделот за општествени науки и образование на Јохан Волфганг Гете Универзитетот. Таа некогаш била највисоката зграда во Франкфурт.
Две нови високи згради треба да бидат изградени на тоа место. Речиси еден тон експлозив вметнат во 1500 дупнати дупки било користено во неделата за да се срамни со земја т.н. “AFE Turm” (“AFE кула”), која била

loading...
Loading...