ЕМ СЛАТКО, ЕМ КОРИСНО: Кој сака да има многу ПАРИ, на Бадниковиот ден треба да изеде ПЛОД ОД ОВА РАСТЕНИЕ

Loading...

Бадник го најавува големиот христијански празник Божиќ. Тој ден внесуваме бадниково гранче во нашите домови, а семејството се собира на посна вечера.Бадник го најавува големиот христијански празник Божиќ. Тој ден внесуваме бадниково гранче во нашите домови, а семејството се собира на посна вечера.
Многу обичаи за Бадник се пагански, а црквата подоцна им дала христијанско обележје. Обичаите околу Бадник ги наследивме од своите предци и уште ги одржуваме. Ова се некои од верувањата кои останале до денес:
-На бадник треба да се јаде афион, бидејќи се верува дека ќе им донесе многу пари на оние кои го јадат.

Еве зошто лепчето со паричка се крши на Василица, а не на Бадник – Прочитајте ТУКА
-Оние кои во текот на годината се скарале со некој, на Бадник простуваат и се смируваат и тоа е вистински дух на традицијата
-На Божиќ човек не треба да се опие бидејќи се смета дека ќе биде пијан цела година.
Јадења за Бадник кои ќе ви донесат среќа, здравје и плодност во домот – Погледнете кои се тие на следниот ЛИНК
-За Бадник се кршат ореви за да се види каква ни е среќата, здравјето, а кога се скршат се фрлаат по ќошињата на собите, за да кокошката изведе многу пилиња, а ако се фрлаат цели ореви, тогаш јајцето ќе биде расипано.
– После Бадниковата вечера масата не се раскрева истата ноќ, туку се верува дека ќе дојде Господ да се најаде од скромната вечера.

 

Во селата:
– После вечерата на Бадниковата вечер во селата сите се бакнуваат за овците да ги чуваат јагнињата.
– На Бадниковата вечер жените ги удираат мажите во слабината, а мажот жената исто, за цела година да биде куќата весела, да биде здрав домаќинот на куќата.
– На Бадниковата вечер водата од овошјата се става наутро на вимето на кравите, да бидат меки за молзење, а гравот од Бадниковата вечер се закопува во земја за да не копаат кртовите. 
После Божиќ оваа работа задолжително треба да ја зачувате за здравје – Погледнете на следниот ЛИНК

loading...
Loading...