Еве како САМИ да преживеете срцев удар додека не пристигне помош!

Луѓето со срцеви заболувања се мачат во топлите денови. Она од што мораат да се чуваат е изложувањето на сонце во моментите кога тоа е најсилно и прејадувањето.Меѓутоа, научно е докажано дека жештината не делува ништо полошо врз луѓето со срцеви заболувања како и ладното, па наглите промени на временските услови се тие кои го уништуваат телото.
Доколку ги почувствувате првите симптоми на срцев удар, морате на време да се обратите кај лекар и тоа може да ви го спаси животот.
Меѓутоа, голем број од луѓето се во тој момент без помош, а лицата чие срце чука неправилно и почнуваат да се чувствуваат лошо, имаат околу 10 секунди пред да изгубат свест.
Овие лица можат да со помогнат на себеси така што ќе кашлаат, енергично и зачестено. Треба да се земе длабок здив пред секое кашлање, а кашлањето мора да биде продолжено, како кога се произведува шлајм од длабочината на белите дробови. Здивот и кашлањето мора да се повторуваат на секои 2 секунди без престан додека не пристигне помош, или додека не се почувствува дека срцето повторно чука нормално.
Длабокото дишење внесува кислород во белите дробови, а движењата при кашлањето го стегаат срцето и одржуваат циркулација на крвта. Притисокот на стискање на срцето помага при враќањето на нормалниот ритам. На овој начин, жртвите на срцев удар можат да стигнат до болница.Меѓутоа, научно е докажано дека жештината не делува ништо полошо врз луѓето со срцеви заболувања како и ладното, па наглите промени на временските

Пронајдете не на следниве мрежи: