Еве кога настанала молитвата и зошто на крај се вика „Амин“

Loading...

Да се молиме значи да разговараме со Бога, да се заблагодаруваме, изнесуваме размислувања и чувста…Првите запишани податоци за молитвата датираат уште пред 5.000 година. Постојат шест типови на молитви: примитивна, ритуална, грчка, филозофска, мистична и пророчка. Сите добро ја знаеме молитвата „Оче наш“ а во овој текст може да прочитате интересни детали за тоа кога настанала првата молитва, за што на крај се вели „Амин“.
Првите пишани податоци за молитвата како такви датираат од пред 5.000 години. Некои антрополози сметаат дека првите интелигентни суштества на нашата планета практикувале нешто што денес го познаваме како молитва.
Молитвата е религиозен чин за изговарање на одреден текст  во кој верниците се обраќаат до Бог.
Да се молиме значи да разговараме со Бог и да се задржуваме со него.

 
Целата вера е всушност заснована на молитва. Во христијаството Амин се изговара на крајот на секоја молитва и химна како збор за потврдување. Постојат шест типови на молитви: примитивна, ритуална, грчка, филозофска, мистична и пророчка.
Најчеста молитва меѓу Христијаните е Господовата молитва.
Тоа е молитвата која Исус ја изговорил и препорачал на своите следбеници. Често оваа молитва се нарекува и по почетните зборови „Оче наш“.
Христос рекол:
Оче наш, кој си на небесата,
да се свети името Твое,
да дојде царството Твое,
да биде волјата Твоја,
како на небото, така и на земјата;
лебот наш насушен дај ни го денес
и прости ни ги долговите наши
како и ние што им ги проштеваме на нашите должници;
и не не’ воведувај во искушение,
но избави не’ од лукавиот.
Амин!Сите добро ја знаеме молитвата „Оче наш“ а во овој текст може да прочитате интересни детали за тоа кога настанала првата молитва, за шт

loading...
Loading...