Еве кој е против Универзалната сала да се вика „Тоше Проески“

Loading...

Есма Реџепова била единствената од Советот на град Скопје која гласала против иницијативата Универзалната сала да го носи името Тоше Проески јавува Утрински весник. Есма Реџепова била единствената од Советот на град Скопје која гласала против иницијативата Универзалната сала да го носи името Тоше Проески јавува Утрински весник.
Како причина за ова навела дека постојат многу улици, булевари, мостови и фонтани кои го носат името на македонската поп икона.

Таа не го оспорува ликот и делото на Тоше, но смета дека постојат и други пејачи по кои може да биде именувана новата Универзална сала.
Есма за себе вели дека доволно ја знаат по светот како „кралица на ромската песна“ и не сака салата да биде именувана по неа.
Таа свое објаснување за својот глас „против“не дала од говорницата. А како предлози за преименување ги навела Никола Бадев, Васка Илиева и Александар Сариевски. Есма Реџепова била единствената од Советот на град Скопје која гласала против иницијативата Универзалната сала да го носи името Тоше Проески јавува

loading...
Loading...