Еве што му прави марихуаната на вашиот мозок…

Loading...

Повремената конзумација на марихуана кај помлади возрасни лица, поврзана е со промени во структурата на делови во мозокот клучни за мотивација, емоции и наградувањеАмерикански научници од „Massachusetts General Hospital“ утврдиле дека конзумацијата на марихуана доведувала до значајни промени во облик на густината на некои делови на мозокот.
Најмногу биле погодени амигдалата и нуклеус акумбенс (nucleus accumbens), пишува „Journal of Neuroscience“.
Истражувачите додаваат дека ваквите промени по конзумацијата на релативно мали количини марихуана, го зголемуваат ризикот за развој на зависност.
Според нив, воочениот ризик е дополнително зголемен кај млади испитаници.Во претходните студии слични промени во структурата на мозокот се откриени само кај лица кои често конзумираат марихуана.
Во новото истражување учествувале 40 испитаници на возраст од 18 до 25 години кои марихуана конзумирале најмалку еднаш неделно.Американски научници од „Massachusetts General Hospital“ утврдиле дека конзумацијата на марихуана доведувала до значајни промени в

loading...
Loading...