Еве зошто не се препорачува да го подгревате оризот

Дали  подгревањето на оризот може да биде штетно за здравјето Стручњаците предупредуваат дека во свежиот ориз често можат да се најдат спори од бактеријата Bacilus cereys, која предизвикува труење со храна.
Овие спори преживуваат и на високи температури, а се развиваат во бактерии додека оризот се лади. Со подгревање не се убиваат сите бактерии, а процесот на загревање не влијае ни на отровите што ги произведуваат микроорганизмите.Стручњаците предупредуваат дека во свежиот ориз често можат да се најдат спори од бактеријата Bacilus cereys, која предизвикува&nbsp

Пронајдете не на следниве мрежи: