Еве зошто невестата секогаш се наоѓа од левата страна на младоженецот!

Loading...

Обичај на свадба е невестата да се наоѓа од левата страна на младоженецот. Оваа традиција датира од времето кога браковите биле договорени, а киднапирањето било честа работа на свадбите.Поради тоа младоженецот секогаш морал да биде претпазлив, па невестата се наоѓала од левата страна, затоа што мечот се носи во десната рака.
Обичајот се задржал до денес, а не е познато дали леваците од античко време морале да го почитуваат оваа правило без оглед што не им одговарало, пишува хрватски Индекс.Поради тоа младоженецот секогаш морал да биде претпазлив, па невестата се наоѓала од левата страна, затоа што мечот се носи во десната рака.

loading...