Европарламентот ќе одлучува дали ќе се укине летното сметање на времето

Loading...

 Европарламентот денеска на пладне ќе одлучува дали ќе го укине летното сметање на времето.  Одговорајќи на граѓанските иницијативи и петиции, кои главно се насочени кон загриженоста за здравјето од ефектите од двапати годишно менување на начинот на сметање на времето, Комисијата за транспорт во Европарламентот подготви предлог-резолуција со која се предлага запирање на таквата пракса.
За предлогот главно се залагаат балтичките и скандинавските земји.
„Пролетните и есенските промени во земјите-членки на ЕУ се регулирани со директивата на ЕУ за летно сметање на времето. Треба да се одржува единствен временски режим во ЕУ, дури и ако се укинат промените на часот“, се вели во текстот.
Се очекува европарламентарците да ја повикаат Европската комисија да предложи укинување на летното сметање на времето.  Одговорајќи на граѓанските иницијативи и петиции, кои главно се насочени кон загриженоста за здравјето од ефектите од двапати годишно менување на н

loading...
Loading...