ФАНТАСТИЧНО ОТКРИТИЕ: Оризот ги намалува калориите!

Ново истражување на група американски научници, открила дека количината на калориите во оризот може да се намапи скоро на половина.Имено, тој процес настанува, така што во зовриена вода се додава 1 лажица кокосово масло и половина шолја бел ориз. Оризот се вари 20 до 40 минути, а кога ќе се свари, се става во фрижидер. Таквиот ориз може да гарантира дека бројот на калориите во вашето тело ќе се намалат од 50 до 60%.
Со истражувањето е откриено дека во оризот постојат два вида на скроб – еден кој се вари лесно и еден кој е резистентен. Нашето тело не содржи ензими кои би помогнале да се свари резистентниот скроб, па овој вид на скроб се претвара во шеќер кој останува во нашиот крвоток. Зголемениот шеќер во крвотокот ги зголемува мастите во телото, што не е добро за организмот. Поради тоа, научниците пронашле начин на варење на ориз, кој ја намалува количината на овој вид на скроб.
Додавањето на кокосово масло додека се готви оризот, придонесува за намалување на резистентниот скроб, а самиот процес на ладење, би требало да трае околу 12 часа.Имено, тој процес настанува, така што во зовриена вода се додава 1 лажица кокосово масло и половина шолја бел ориз. Оризот се вари 20 до 40 минути,

Пронајдете не на следниве мрежи: