ФИФА покрена постапка против навивачите на Хрватска поради расизам

На удар на челните луѓе на ФИФА се најдоа и домаќинот Бразил, како и фудбалските сојузи на Мексико и Русија.Обвинението е покренато откако се утврдило дека навивачите на Хрватска се обиделе на натпреварот против Бразил да трибините да внесат нацистички транспарент.
Пријавата ја поднела службата ФАРЕ која ги следи случувањата на трибините.
Слични пријави се поднесени и против Мексико, Русија, но и против самиот домаќин на првенството, Бразил.
Од ФАРЕ велат дека е алармантно тоа колку навивачите скандираат и навредуваат на национална или расна основа, а не изостанувале ниту хомофобните изјави.
Канзите за ваквите прекршувања на правилата може да бидат парични, може да резултираат со играње на натпреварите пред празни трибини, но можно е и една репрезентација целосно да биде дисквалификувана.Обвинението е покренато откако се утврдило дека навивачите на Хрватска се обиделе на натпреварот против Бразил да трибините да внесат нацистички тр

Пронајдете не на следниве мрежи: