Филип Петровски: Тиранската платформа нема изборен легитимитет, бараме нови избори

Loading...

„Тоа што  Зоран Заев не се откажа од Тиранската  платформа, го потврди  неговото  противмакедонско  делување“, вели Филип  Петровски  за хрватските  медиуми.  По повод  новонастанатата ситуација во Македонија, за мислење го прашавме  директорот на Државниот  архив на Р. Македонија, Филип  Петровски.
„Претседателот Иванов  постапи   согласно  со  уставот на Р. Македонија и уставната пракса од 1992 година. Прецизно изјави дека мандатот нема да го даде на платформа која  е противуставна и  креирана  во Тирана. Реакциите на Еди Рама и  Хашим Тачи укажуваат   дека оваа операција била смислена  во  странство со  цел  уништување на целосноста на Македонија.

Токму  затоа, Иванов има обврска да го заштити Уставот.
Тоа што Заев  не се откажа од Тиранската платформа, потврди  неговото  противмакедонско делување. Неговото  барање на мандат  откако  ги  изгуби изборите, тој  е еден од низата македонски апсурди кои  доведоа до  големи  промакедонски протести во  Македонија. Протестите, се чини нема да престанат додека не се распишат  нови избори. Според мое мислење нови избори  се најдобро  решение на оваа криза поради  што  Тиранската платформа никогаш  не била тестирана  меѓу  бирачкото тело и поради  тоа нема никаков легитимитет“, изјавил Петровски  за  Energypress.net .
Да потсетиме, Ѓорѓе Иванов пред неколку  дена  одби  да го  додели мандатот на Зоран Заев за составување нова македонска влада, со  образложение дека дел од неговата програма  од неговиот мандат  е противуставен. По повод  новонастанатата ситуација во Македонија, за мислење го прашавме  директорот на Државниот  архив на Р. Македонија, Фи

loading...