Фото: 10 работи што не сте ги знаеле за Зимските олимписки игри!

Loading...

Десет работи што не сте ги знаеле за Зимските олимписки игри!10. Sochi во Русија ќе биде најтоплиот град што некогаш бил домаќин на Зимските олимписки игри. Просечната температура во Sochi ќе биде е 8 ° C.

9. Georg Hackl од Германија, попознат како “The Speeding Sausage”, го освои златниот медал во Нагано (1998) во дисциплината санкање. Тој станал првиот атлетичар да освои златен медал и да има најбрзо време во сите 4 рунди.

8. Точно 20 години откако зимските и летните Олимписките игри не биле организирани во истата година. Ова било случај до Игрите во Лилехамер во 1994 година.

7. На Зимските олимписки игри во Ванкувер во 2010 година, на спортистите им биле снабдени над 100.000 кондоми, но при крајот на игрите тие веќе биле потрошени.

6. Најуспешниот спортист на Зимските олимписки игри во Бјорн бил Daehlie од Норвешка. Тој освоил 12 медали во дисциплината крос-кантри скијање. 8 од нив биле златни медали.

5. Во 1988 година, Јамајка боб тимот дебитираше на Зимските олимписки игри во Калгари, Канада. Иако нивната санка ја загуби контролата и се превртеле, тие биле сметани како херои на Игрите. Нивниот подвиг бил инспирација за филмот Cool Runnings.

4. На Зимските олимписки игри во Сочи 2014, спортистите кои ќе освојат златен медал на 15-ти февруари, ќе бидат наградени со посебни златни медали што содржат парчиња од метеорит кој паднал во Chelyabinsk, точно една година порано (15 февруари 2013).

3. Најмладиот спортист што некогаш учествувал на зимските Олимписки игри била Тара Липински од САД. Таа била 15 години кога дебитирала. Од друга страна, Карл Август Кронлунд со 58 бил најстариот што некогаш учествувал. Тој го освоил сребрениот медал на своето деби во 1924 година.

2. Luke Henri Steyn од Зимбабве се квалификуваше за Зимските олимписки игри во Сочи во дисциплината алпско скијање. Тој ќе биде првиот спортист да ја претставува својата земја на Зимските олимписки игри.

1. Зима или лето, тоа не е важно. На Clara Hughes, Eddie Eagan, Jacob Thams и Christa Luding-Rothenburger не им било битно тоа па се на краткиот список на уникатни спортисти кои имаат освоено олимписки медали во летните и зимските олимписки игри.
10. Sochi во Русија ќе биде најтоплиот град што некогаш бил домаќин на Зимските олимписки игри. Просечната температура во Sochi ќе биде е 8 ° C

loading...
Loading...