Фото: ХОРОР ВО ЖИВО – Отсекувањето на раце го пренесувале на интернет

Група муслимански екстремисти  од Сирија во живо на Твитер прикачила низа фотографии кои прикажуваат како им ги отсекуваат рацета на крадците, според традицијата на шеријатскиот закон.Настанот се одржал во градот Масканаху во близина на Алепо, во северниот дел на земјата, а снимките  веднаш ги ретвитувале неколку џихадистички канали на социјалните мрежи.

Групата одговорна за овој настан, милитантната организација ISIS – Исламска држава на Сирија и Ирак – тврди дека човекот од фотографиите, е наводно крадец, и самиот побарал да биде казнет на ваков начин, така што „го признал неговиот престап и побарал раката да му биде отсечена, за да се прочисти од гревовите.”

Оваа изјава не било можно независно да се потврди, а фотографиите и твитовите кои беа поставени од страна на екстремистите во меѓувреме се отстранети од Tвитер.Настанот се одржал во градот Масканаху во близина на Алепо, во северниот дел на земјата, а снимките  веднаш ги ретвитувале неколку џихадистичк

Пронајдете не на следниве мрежи: