Фото: Каде се луѓето се пирсаат и што претставува местото на пирсање…

Loading...

Пирсањето зазема се поголем замав кај младата популација. Постојано се откриваат нови места каде што би можело да се пирсаат.Пирсањето е тоа што и ни укажува самиот збор, убод направен во вашето тело со игла. Најпопуларни места за пирсање се ушите, носот, веѓата и папокот. Пирсањето не е воопшто лесно. Секое место на пирсање има посебно значење:
–  Пирс на тестиси
Мажите од Самоа го пирсале местото меѓу нивните тестиси и анусот. Ова бил ритуал на пубертет и се верувало дека ја стимулира просатата(простатната жлезда).
– Пирсање на гради
Пирсањето на гради означувало машкост во Римската империја, и се гледало како знак на храброст.
– Пирс на рскавицата на увото
Овој тип на пирсање може да го најдеме во Африка, Северна и Јужна Америка, Индонезија и Индија. Треба да ја означува убавината и богатството, моќта.
– Пирс на образите
 Мажите од Исланд ставале пирс на образ кога оделе да ловат китови.Со пирсањето на своите образи со стап за јадица изгледале како да имаат  бакембарди.Нивна намера било да го имитираат китот, со што мислеле дека ги големуваат шансите за успешен лов.

 
– Пирс на уво
Овој тип на пирс бил наменет за означување на промените на животните фази на човекот како во семејството,така во општеството.
– Пирс на веѓа 
Овие видови на пирс се користеле како ознака за кралска лоза во Египет
– Пирс на усни
И овој вид на пирс е ритуал кој го прославува преминот од детство во адолесценција, па во возрасни луѓе. А и означува знак за убавина на лицето. Доаѓа од Австралија, Нова  Гвинеја, Африка, Индија, Северна и Јужна Америка и Индонезија.
– Пирс на нос
Луѓето од Индија го сметаат за знак за убавина.
– Пирс на јазик
Маите го правеле овој вид на ритуал кога сакале да разговараат со духот на нините предци

 

Пирсањето е тоа што и ни укажува самиот збор, убод направен во вашето тело со игла. Најпопуларни места за пирсање се ушите, носот, веѓата и папокот

loading...
Loading...